اگر می خواهید محتوای شما در گوگل رتبه بندی شود، باید ابتدا کاری کنید که گوگل از وجود آن محتوا اطلاع داشته باشد. این بدان معناست که شما (یا سایت دیگری) باید به این محتوا پیوند دهید. گوگل این پیوندها را دنبال میکند و هر پست یا صفحهای را که از طریق پیوندهای موجود در فهرست پیدا میکند ذخیره مینماید. اما اگر محتوای زیادی ایجاد و منتشر میکنید، ساختار پیوند شما ممکن است اولویت اصلی نباشد و برخی از مقالات شما هیچ لینکی دریافت نکنند. به این گونه محتواها که هیچ لینیک ندارند به اصطلاح محتوای یتیم گفته میشود.
پیرو مبحث آموزش تولید محتوا، این بار قصد داریم همه چیز را در مورد محتوای یتیم توضیح دهیم: محتوای یتیم چیست، چرا برای سئو محتوا اهمیت دارد و چگونه آن را برطرف کنیم؟
محتوای یتیم چیست؟
محتوای یتیم (Orphaned Content) محتوا یا صفحهای است که هیچ پیوندی از پستها یا صفحات دیگر یک وب سایت دریافت نکرده باشد. در نتیجه، یافتن این محتوا برای گوگل و بازدیدکنندگان سایت دشوار میشود. پستها و صفحات یک وب سایت به پیوندهای داخلی نیاز دارند تا در ساختار سایت قرار بگیرند و قابل یافتن باشند. توجه داشته باشید که "پیوند" در این مورد به معنای: پیوندهای متنی است.
اگر یک محتوا از صفحه اصلی، نقشه سایت، یا صفحات دسته بندی و برچسب پیوند دریافت کرده باشد، اما فاقد پیوندهای متنی باشد، همچنان محتوای یتیم محسوب میشود. دلیل این امر این است که پیوندهای متنی، هم برای کاربران و هم برای موتورهای جستجو، زمینه و بافت فراهم میکنند، بنابراین ارزش بیشتری ایجاد میکنند.
چرا محتوای یتیم بر سئوی سایت تأثیر میگذارد؟
برای رتبه بندی یک صفحه، موتورهای جستجو مثل گوگل، باید در مورد محتوای آن صفحه اطلاعات داشته باشند. موتورهای جستجو معمولا صفحات جدید را به یکی از دو روش زیر پیدا میکنند:
- خزنده ها پیوندی را از صفحه دیگری دنبال میکنند.
- خزنده ها URL های فهرست شده در نقشه سایت XML شما را پیدا میکنند.
بنابراین اگر میخواهید گوگل در صفحه شما بخزد و آن را ایندکس کند، باید بتواند آن را پیدا کند.
موتورهای جستجو لینکها را دنبال کرده و تمام محتوایی را که در صفحات پیدا میکنند در فهرست خود ذخیره مینمایند. محتوای یتیم پیوندهای داخلی معنادار کمی از سایر صفحات یا پستها دریافت میکند. بنابراین، گوگل این نوع محتوا را نسبت به سایر محتواهایی که لینکهای زیادی به آنها داده شده است، با اهمیت کمتری قلمداد میکند.
دقت داشته باشید که حتی اگر صفحات یتیم در نقشه سایت XML شما فهرست شده باشند، باز هم برای سئو مشکل ایجاد میکنند.
اگر مقالهای برای شما مهم است، باید آن را برای گوگل (و بازدیدکنندگانتان) روشن کنید. برای این کار، بهترین راه این است که به آن مقاله خاص از سایر مطالب مرتبط پیوند بدهید.
محتوای یتیم چگونه ایجاد میشود؟
اگر یک پست وبلاگ جدید بنویسید، آن را منتشر کنید و سپس آن را فراموش کنید، احتمالاً دیگر از پستها و صفحات جدید خود به آن پیوند نخواهید داد. آیا این چیز بدی است؟ خب، البته، این بستگی به پست وبلاگ شما دارد.
اگر بخواهید مردم و گوگل این پست را پیدا کنند قطعا چیز بدی است. با پیوند ندادن به یک صفحه یا پست، اکثر افراد نمیتوانند از طریق ساختار طبیعی سایت شما به آن صفحات دسترسی پیدا کنند و اگر اطلاعات مهم یا مفیدی در آن صفحات وجود داشته باشد، هدر میرود. این موضوع میتواند یک تجربه کاربری ناامیدکننده ایجاد کند.
بدون پیوند داخلی، هیچ اعتباری به صفحات منتقل نمیشود و موتورهای جستجو هیچ زمینه معنایی یا ساختاری برای ارزیابی صفحه نخواهند داشت و در نهایت، با محتوای یتیم مواجه خواهید شد.
از طرف دیگر، اگر هیچ راهی جود نداشته باشد که موتورهای جستجو بفهمند موضوع و محتوای یک صفحه با کلیت سایت شما مطابقت دارد، پیدا کردن و پیشنهاد دادن این صفحه در صفحه نتایج جستجو برای کوئریهای مرتبط دشوارتر خواهد شد.
تفاوت صفحات یتیم با صفحات بن بست
در حوزه سئو، معمولا دو مفهوم صفحه یتیم (Orphan) با صفحه بن بست (Dead End) اشتباه گرفته میشود.
همان طور که گفتیم، یک صفحه یتیم یک صفحه وب است که از هیچ صفحه دیگری در همان وبسایت پیوند دریافت نکرده یا قابل دسترسی نباشد. اما یک صفحه بن بست صفحه وبی است که به هیچ صفحه وب داخلی یا وب سایت خارجی دیگری پیوند ندارد، بنابراین یک "بن بست" ایجاد میکند.
هنگامی که کاربران در یک صفحه بن بست قرار میگیرند، ممکن است به صفحات قبلی برگردند یا کلا از وب سایت خارج شوند.
هنگامی که خزندههای موتورهای جستجو در صفحه بن بست قرار میگیرند، جایی برای رفتن ندارند، بنابراین نمیتوانند هیچ ارزش و اعتباری از این صفحه به صفحات دیگر منتقل کنند.
امروزه، با وجود قالبها و تمهای متنوع، کمتر پیش میآید که سایتی صفحه بن بست داشته باشد (اما به غیرممکن نیست). صفحات بن بست را میتوان به راحتی با افزودن پیوندهایی به محتوای درون صفحه برطرف کرد، یا حداقل نوار کناری یا پیمایش پاورقی را در هر صفحه از وب سایت فعال نمود.
حالا اجازه دهید به موضوع اصلی، یعنی محتوای یتیم برگردیم.
چگونه صفحات یتیم را پیدا کنیم؟
قطعا پیشگیری بهتر از درمان است. اگر میخواهید از یتیم شدن محتوای خود جلوگیری کنید، باید حتما به آن محتوا پیوند دهید. ایجاد پیوند از صفحات دیگر وب سایت شما به گوگل و مخاطبان شما کمک میکند تا به آن صفحه دسترسی پیدا کنند. همچنین، پیوند دادن از مقالاتی که ترافیک زیادی را در موتورهای جستجو ایجاد میکنند، بازدید این محتوا را حتی بیشتر میکند.
اما باید حواستان به محتوایی که میخواهید بیشتر به آن پیوند دهید باشد، زیرا نمیتوانید این کار را با تمام محتواهای خود انجام دهید. علاوه بر این، همیشه مهم است که این پیوندهای داخلی مرتبط باشند و همین طوری همه صفحات را به یکدیگر لینک نکنید، هر چند که ممکن است به این کار وسوسه شوید.
ممکن است بدانید کدام صفحه شما هیچ پیوندی ندارد. اما اگر صفحات زیادی دارید و نمیدانید کدام صفحات شما ممکن است محتوای یتیم باشند، راههایی برای پیدا کردن آنها وجود دارد.
1- صفحات قابل خزیدن را شناسایی کنید
شما به فهرستی از همه URL هایی نیاز دارید که در حال حاضر میتوانید به آنها دسترسی پیدا کنید. این کار با خزیدن در لینکهای داخل سایت انجام میشود و ابزاری مثل ScreamingFrog این کار را به خوبی انجام میدهد.
از هر خزندهای که استفاده میکنید، حتما طوری آن را تنظیم کنید که فقط صفحاتی را که قابل فهرستبندی توسط موتورهای جستجو هستند بررسی کند. یعنی نباید صفحاتی را که
- نو ایندکس (Noindex) هستند و
- توسط robots.txt از موتورهای جستجو پنهان شدهاند
لحاظ کنید.
پس از اینکه خزیدن سایت خود را کامل کردید، URLها را در یک صفحه گسترده مانند فایل اکسل وارد و ذخیره کنید.
2- 2 علت رایج ایجاد صفحات یتیم را حل کنید
دو دلیل رایج برای ایجاد صفحات یتیم وجود دارد که باید فورا مورد توجه قرار گیرد و آنها را حل کنید. هر دوی این دلایل اساساً ناشی از صفحات تکراری هستند که باید به طور خودکار فقط به یک URL هدایت شوند. اگر این کار را نکنید، این احتمال وجود دارد که یکی از نسخههای تکراری بدون پیوند بماند و در نتیجه با محتوای یتیم مواجه شوید. در این مورد، این واقعیت که این صفحات محتوای یتیم هستند موضوع اصلی نیست، بلکه تکراری بودن آنها مهم است.
ممکن است بعداً زمانی که به دنبال صفحات یتیم هستید، با این صفحات تکراری روبهرو شوید. در هر صورت باید آنها را از سر راه خود بردارید. اما این دو دلیل چه هستند؟
متغیرهای مختلف (HTTP/HTTPS و WWW/بدون WWW) را امتحان کنید
خزیدن را از صفحه اصلی سایت شروع کنید. حتما از URL های کنونیکال، از جمله https یا http مناسب، و با www یا بدون www استفاده کنید.
مطمئن شوید که از URL متعارف، از جمله https یا http مناسب، و www یا non-www استفاده میکنید. هر صفحهای از سایت شما که برای عموم منتشر میشود باید در بهترین حالت و به طور مداوم از یکی از پروتکلهای http یا https (ترجیحاً https) و www یا بدون www استفاده کند. برای بررسی تک تک این موارد، سعی کنید آدرس سایت خود را به اشکال مختلف زیر در مرورگر بررسی کنید:
- https://www.example.com
- http://www.example.com
- https://example.com
- http://example.com
هر چهار متغیر باید به طور خودکار به یک URL (که شما تعریف کردهاید) هدایت شوند. برای ثبات بیشتر، صفحه مدنظر باید برای خودش کنونیکال شده باشد (منظور از صفحه کنونیکال این است که اگر چند صفحه مشابه روی وب سایت خود داشته باشید باید صفحهای را که برای شما اهمیت بیشتری دارد مشخص کنید تا گوگل بداند در صفحه نتایج جستجو این صفحه را به کاربر نشان دهد).
اگر هر یک از این متغیرها به درستی تغییر مسیر (ریدایرکت) ندهد، میتواند نشانه این باشد که مشکلات مشابه بیشتری در کل صفحات وب سایت شما وجود دارد. سایر URLها را با استفاده از همین متغیرها بررسی کنید تا ببینید آیا این مشکل گستردهتر هست یا خیر.
شما باید چند صفحه دیگر از سایت خود را آزمایش کنید و فایل htaccess. سایت خود را نیز بررسی نمایید تا مطمئن شوید که تغییر مسیرها برای صفحات به درستی تنظیم شدهاند.
اسلش های انتهای URL
نکته دیگری که باید مراقب آن بود استفاده مداوم از اسلشهای انتهای URL است. به عنوان مثال، این دو URL ممکن است محتوای یکسانی داشته باشند، اما URL آنها یکسان نیستند:
- /https://example.com/page1
- https://example.com/page1
چند صفحه از سایت خود را هم با اسلش انتهایی و هم بدون اسلش امتحان کنید و مطمئن شوید که به طور خودکار و مداوم به یک URL یکسان هدایت میشوند. همچنین، بررسی کنید که این تغییر مسیر به درستی در htaccess. تنظیم شده باشد.
3- فهرستی از URL ها را از Google Analytics دریافت کنید
خزندههای موتورهای جستجو ذاتا در یافتن صفحات یتیم مشکل دارند. بنابراین استفاده از ابزارهای سئو نیز برای یافتن محتوای یتیم مشکلساز خواهد بود.
یکی از بهترین ابزارها برای شروع جستجوی صفحات یتیم، دادههای Google Analytics وب سایت خودتان یا هر بسته تحلیلی دیگری است که استفاده میکنید. مادامیکه که صفحات مورد نظر شما در گوگل آنالیتیکس ثبت شده باشند، تمام سوابق آن صفحات، از جمله نرخ بازدید، در جایی در گوگل آنالیتیکس وجود دارند.
برای اینکه فهرستی جامع از URLهای سایت خود به دست آورید، از نوار کناری سمت چپ، به مسیر Behavior > Site Content > All Pages بروید.
از آنجایی که یافتن صفحات یتیم دشوار است، پس باید به تعداد دفعاتی که از هر صفحه بازدید شده است نگاه کنیم. به احتمال زیاد، بازدیدهای صفحات یتیم بسیار کم است.
روی "Pageviews" کلیک کنید تا فلش به سمت بالا باشد و لیست URL ها به ترتیب از حداقل بازدیدها به حداکثر مرتب شود. احتمالا صفحاتی که در بالای فهرست قرار میگیرند محتوای یتیم هستند.
برای اطمینان از اینکه فهرست ما تا حد امکان جامع است، در بالا سمت راست محدوده تاریخ را نیز مشخص کنید. تاریخ شروع را روی زمانی قبل از راه اندازی Google Analytics تنظیم کنید و روی دکمه Apply کلیک کنید.
حالا باید لیست URL های خود را تا حد امکان گسترش دهید. در پایین سمت راست، روی منوی کشویی Show rows کلیک کنید و بیشترین تعداد ردیف را انتخاب کنید.
احتمالاً کمی زمان میبرد تا Analytics تمام دادهها را واکشی کند. صبور باشید و عجله نکنید، در غیر این صورت ممکن است مرورگر شما از کار بایستد.
بعد از اینکه URL ها بارگیری شدند، به سمت راست بالا بروید، روی گزینه export رفته و یکی از حالتهای Google Sheet، فایل Excel یا CSV را برای اکسپورت انتخاب کنید تا فهرست URL ها را دریافت نمایید.
اگر کمی فنیتر هستید، می توانید از Google Analytics API برای سرعت بخشیدن به این فرآیند استفاده کنید. بهتر است از معیار بازدید از صفحه به جای pagePath dimension استفاده کنید.
حالا میتوانید URL های اکسپورت شده از آنالیتیکس را در فایل اکسلی که در مرحله اول تهیه کرده بودید و در یک ستون جدید کپی کنید تا یک لیست جامع از دو مرجع مختلف (ScreamingFrog و Google Analytics) در اختیار داشته باشید.
4- URL های یتیم خود را شناسایی کنید
اگر مقایسه URLهای دریافتی که در فایل اکسل آماده کرده بودیم برای شما سخت است، میتوانید از ابزارهای دیگری که مخصوص یافتن محتوای یتیم هستند استفاده کنید. ابزارهایی مثل SEMRush ahrefs، Moz Link Explorer و موارد دیگر هستند که در سایت شما میخزند و به پیدا کردن صفحات یتیم کمک میکنند.
ممکن است در برخی موارد این ابزارها صفحاتی را بیابند که در حال حاضر مستقیماً قابل خزیدن نیستند (معمولاً در مقطعی از تاریخ که صفحه قابل خزیدن بوده است، با استفاده از ابزارهای دیگر پیدا شدهاند). بهتر است از توسعه دهندگان وب سایت خود یا سئوکارهای حرفهای بخواهید تا با کمک این ابزارها، فهرست کاملی از URLها و محتوای یتیم وب سایت شما تهیه کنند.
همچنین میتوانید فایلهای گزارش (Log Files) خود را برای یافتن این دادهها جستجو کنید. فایل های گزارش حاوی اطلاعاتی در مورد موارد زیر هستند:
- چه کسانی از وب سایت شما بازدید کردهاند.
- از کجا آمدهاند.
- چه صفحاتی را بازدید کردهاند.
برخی صفحات وجود دارند که فقط توسط خزندههایی قابل دسترسی هستند که دستورالعملهای "noindex" و "nofollow" را نادیده میگیرند. اینها خود میتوانند منبع دیگر صفحات یتیم باشند. در هر صورت باید محتوای یتیم را پیدا کرده و مشکل آنها را حل کنید.
نحوه یافتن محتوای یتیم با افزونه Yoast
یکی از راحتترین روشها برای پیدا کردن محتوای یتیم، استفاده از افزونه Yoast SEO Premium است. برای این منظور مراحل زیر را انجام دهید.
- اگر از نسخه رایگان افزونه Yoast استفاده میکنید، آن را به نسخه Premium (پولی) ارتقا دهید.
- سپس در پنل وردپرس وب سایت خود به قسمت "نوشتهها" یا "برگهها" بروید. در بالای صفحه یک فیلتر با نام "orphaned content" میبینید که یک علامت سوال (؟) کنار آن قرار دارد. روی علامت سوال کلیک کنید.
- روی "click here" بزنید تا افزونه یوست لینک های سایت شما را ایندکس کند.
- بعد از اینکه لینک ها به روز رسانی شد، روی فیلتر orphaned pages کلیک کنید تا نتایج محتوای یتیم را مشاهده کنید.
- هر صفحهای را که میخواهید انتخاب کنید و تصمیم بگیرید که آیا میخواهید آن صفحه را حذف کنید، تغییر مسیر دهید یا احیا نمایید.
در اینجا باید محتوای موردنظر را به سطل زباله انتقال دهید. سپس Yoast از شما میپرسد که آیا میخواهید آن را حذف کنید یا تغییر مسیر دهید. اگر گزینه حذف را انتخاب کنید، افزونه یوست یک تغییر مسیر 410 ایجاد میکند که اساساً به موتورهای جستجو میگوید آن صفحه را از فهرست خود حذف کنند.
در واقع، فایل سطل زباله محتوای شما را در صورتی که بخواهید بعداً آن را بازیابی کنید ذخیره میکند. شما فقط زمانی باید محتوا را حذف کنید که بدانید هیچ ارزشی ندارد و هیچ کاربری به دنبال محتوای موجود در آن نمیگردد.
برای تغییر مسیر، پس از انتقال صفحه به سطل زباله و پرسش افزونه، این بار گزینه Redirect را انتخاب کنید. در کادری که ظاهر میشود، آدرس صفحه جدیدی را که میخواهید صفحه قدیمی را به آن هدایت کنید، وارد نمایید. با این کار کاربرانی که به دنبال محتوای قدیمی هستند به صفحه جدید هدایت میشوند.
تغییر مسیر زمانی ارزشمند است که میدانید قطعه محتوای دیگری دارید که ترجیح میدهید کاربران به سمت آن بروند. ارزش پیوند از صفحه قدیمی به صفحه جدید منتقل میشود و گوگل در نهایت URL قدیمی را کنار گذاشته و آدرس جدید را در اولویت قرار میدهد. دقت داشته باشید که برای تغییر مسیر، موضوع محتوای صفحه جدید حتما با موضوع محتوای صفحه قدیمی مرتبط باشد.
برای احیای محتوای یتیم باید آن را به روزرسانی کنید. زمانی یک محتوای یتیم را احیا کنید که میدانید آن صفحه ارزشمند است و هیچ پست وبلاگ یا صفحه دیگری برای آن موضوع در سایت شما وجود ندارد. با اضافه کردن تصاویر، ویدئو، لینک و محتوای باکیفیت و مفید صفحه موردنظر را احیا کنید. صفحات دیگری را که به موضوع این صفحه مربوط میشوند در وب سایت خود پیدا کنید و به صفحه احیا شده پیوند دهید. به این صورت، محتوای احیاشده شما دیگر یک محتوای یتیم نخواهد بود.
پیدا کردن محتوای یتیم با افزونه Link Whisper
اگر ابزاری میخواهید که هنگام نوشتن، لینکهای داخلی مرتبط را پیشنهاد کند، پستهای قدیمی را بیابد که فاقد پیوند هستند، و لینکهای شکسته را برطرف کند، Link Whisper یک ابزار عالی برای این کار است.
برای یافتن محتوای یتیم و رفع آنها با افزونه Link Whisper به این ترتیب عمل کنید:
- افزونه Link Whisper را نصب کرده و داشبورد را باز کنید.
- برای مشاهده تمام صفحات و پستهایی که فاقد پیوند هستند، روی "orphaned posts" کلیک کنید.
- در مرحله بعد لیستی از صفحات یتیم را مشاهده خواهید کرد. هر کدام را که میخواهید انتخاب کنید.
- این ابزار مجموعهای از پیوندهای داخلی را که فکر میکند مرتبط با موضوع صفحه موردنظر شما هستند پیشنهاد میکند تا از آنها لینک دریافت کنید.
- همچنین، از صفحاتی که برای لینک کردن به محتوای یتیم خود انتخاب کردهاید جملاتی را به شما پیشنهاد میکند که میتوانید هر کدام از آنها را ویرایش کنید و به محتوای موردنظر خود پیوند دهید.
- در آخر، بعد از اینکه تغییرات و اصلاحات لازم را اعمال کردید، باکس سمت چپ را تیک میزنید و روی گزینه "َAdd Links" کلیک میکنید. افزونه به طور خودکار بقیه کارها را انجام میدهد و صفحه شما دیگر محتوای یتیم نخواهد بود.
جمع بندی: یافتن و رفع مشکل محتوای یتیم
اگر صفحات یتیم در نقشه سایت شما نمایش داده نشوند، نمیتوانند توسط موتورهای جستجو ایندکس شوند و حتی در صورت مشاهده، میتوانند مشکلات دیگری برای سئوی سایت شما ایجاد کنند.
در این مطلب درباره محتوای یتیم و نحوه یافتن و رفع مشکل آنها صحبت کردیم. وقتی مراحل ذکر شده برای یافتن صفحات یتیم را طی میکنید، چند سوال از خود بپرسید:
- آیا این صفحه مهم است؟ اگر هست، ببینید از چه محتوایی میتوانید به آن پیوند دهید. اگر نه، آن را حذف کنید.
- آیا این صفحه با وجود اینکه یک محتوای یتیم است، برای کلمات کلیدی شما در گوگل رتبه میگیرد؟ اگر بله، ببینید از چه محتوایی میتوانید به آن پیوند دهید. اگر نه، آن را حذف کنید.
- این صفحه باید در کجای طبقه بندی وب سایت شما قرار بگیرد؟
- آیا این صفحه تکراری است یا حداقل یک محتوا بسیار شبیه به آن روی وب سایت خود دارید؟ اگر لازم بود آن را با محتوای مشابهی که یتیم نیست ادغام کنید.
- آیا این صفحه بهینه شده است؟ آیا میتوان آن را برای موتورهای جستجو سئو کرد و پیوندهای داخلی بیشتری به آن داد یا از آن گرفت؟
- آیا این صفحه از منابع خارجی لینک گرفته است؟
با استفاده از ابزاها و تکنیکهایی که در این مطلب مطرح شد محتوای یتیم وب سایت خود را اصلاح کنید. اگر همچنان نیاز به راهنمایی بیشتری دارید کارشناسان آژانس دیجیتال مارکتینگ منتاپلاس همیشه آماده هستند تا به شما کمک کنند.
منبع: https://www.searchenginejournal.com/ - https://yoast.com/
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
I wаs very happy with my purchase.
Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.