در فوریه سال 2011 بود که الگوریتم پاندا راه اندازی شد و هدف اصلی گوگل از این الگوریتم حذف تاکتیکهای سئو کلاه سیاه و هرزنامههای وب بود. در آن زمان، شکایات کاربران از نفوذ فزاینده "مزرعه های محتوا" بسیار زیاد شده بود. به همین دلیل، الگوریتم پاندا معرفی شد تا به صفحات وب یک طبقه بندی کیفیت اختصاص دهد و محتوای بی کیفیت و محتوای نازک (Thin Content: محتوای نازک محتوایی است که هیچ ارزش خاصی به کاربر ارائه نمیکند و معمولا محتوای سرقت شده، وابسته و در کل غیرمفید است) وب سایتها را شناسایی و فیلتر کند.
Google Panda صفحات نتایج جستجو (SERP) را از محتوای ناقص و هرزنامه پاک کرد و به وبسایتهایی که محتوای باکیفیت تولید میکنند امکان داد تا به بالاترین سطوح دست یابند. در سال 2021، گوگل اهمیت بیشتری برای کیفیت محتوا و تجربه کاربری قائل شد و این عناصر را در بین مهمترین عوامل موثر بر رتبه بندی جای داد.
پیرو مبحث الگوریتم های گوگل، در این مطلب قصد داریم هر چیزی که باید در مورد الگوریتم پاندا بدانید با شما در میان بگذاریم: اینکه چرا الگوریتم پاندا راه اندازی شد؟ این الگوریتم دقیقا چه کار میکند؟ و برای در امان ماندن از جریمههای گوگل پاندا چه کار باید بکنیم یا چه کارهایی نکنیم؟
چرا گوگل الگوریتم پاندا را ایجاد کرد؟
در سال 2010، کاهش کیفیت در نتایج جستجوی گوگل و ظهور مدل کسب و کار "مزرعه محتوا" به یک دغدغه بزرگ تبدیل شد. طبق اعلام گوگل، بهروزرسانی «کافئین» در اواخر سال 2009 باعث شد توانایی گوگل برای فهرستبندی و ایندکس سریع محتوا به طرز چشمگیری افزایش یابد، اما محتواهای «نه چندان خوب» نیز وارد فهرست گوگل شدند.
«مزرعههای محتوا» سایتهایی هستند که محتوای با کیفیت پایین تولید میکنند و صرفاً به خاطر تعداد زیاد صفحات یا استفاده مکرر از کلمات کلیدی رتبهبندی میشوند. برای مثال، در سال 2009، دو مورد از این مزارع محتوا به نامهای Demand Media و Answers.com در بین 20 وب سایت برتر ایالات متحده قرار گرفتند. Demand Media مظهر یک مزرعه محتوا و تا حد زیادی بزرگترین نمونه این گونه سایتها بود که روزانه 7000 قطعه محتوا تولید میکرد… این شرکت بر اساس یک فرمول ساده عمل میکرد: تعداد زیادی محتوای خاص و عمدتاً به دردنخور برای موتورهای جستجو ایجاد میکرد، سپس آنها را از طریق شبکههای اجتماعی وایرال میکرد و از طریق تبلیغات پول زیادی به دست میآورد.
از طریق الگوریتم پاندا، گوگل مزارع محتوا را به طور موثر از صحنه نتایج جستجو حذف کرد. الگوریتم پاندا اولین بار در 23 فوریه 2011 معرفی شد. در 24 فوریه، گوگل یک پست وبلاگی در مورد این به روز رسانی منتشر و اعلام کرد که "یک الگوریتم بسیار بزرگ برای رتبه بندی در گوگل راه اندازی کردهاند - تغییری که به طور قابل توجهی بر 11.8٪ از جستجوهای گوگل تأثیر میگذارد."
گوگل هدف از این بهروزرسانی را این گونه شرح داد:
"این بهروزرسانی برای کاهش رتبه سایتهای با کیفیت پایین طراحی شده است – سایتهایی که ارزش افزوده اندکی برای کاربران ایجاد میکنند، محتوای سایتهای دیگر را کپی میکنند یا سایتهایی که چندان مفید نیستند. در عین حال، رتبهبندی بهتری را برای سایتهای باکیفیت بالا فراهم میکند - سایتهایی با محتوا و اطلاعات واقعی و بکر مانند تحقیق، گزارشهای مفصل، تجزیه و تحلیلهای متفکرانه و غیره.»
دنی سالیوان، بنیانگذار Search Engine Land، در ابتدا از آن به عنوان به روز رسانی "Farmer" (مزرعه دار) یاد کرد. با این حال، گوگل بعداً فاش کرد که این الگوریتم را به نام مهندسی که توسعه اولیه این الگوریتم را ارائه داده، یعنی «پاندا» لقب میدهد.
تحلیلهای SearchMetrics و SISTRIX نشان داد که سایتهایی که بیشترین ضربه را از این الگوریتم خوردند سایتهایی بودند که برای هر کسی که در آن زمان در صنعت سئو کار میکرد کاملاً نام آشنا بودند. سایت Demand Media در سه ماهه چهارم سال 2012 چیزی حدود 6.5 میلیون دلار ضرر کرد.
از همان ابتدای راه اندازی الگوریتم پاندا، سایتهای پربازدیدی که طراحی جالبی نداشتند، تبلیغات مزاحم زیادی داشتند، به وقور از کلمات و عبارات تکراری استفاده میکردند، تحیقیات ئ اطلاعت ناقص در اختیار کاربران قرار میدادند و در کل، مفید یا قابل اطمینان نبودند بیشترین آسیب را از این الگوریتم متحمل شدند.
آنچه ما در مورد الگوریتم پاندا میدانیم
هنگامی که گوگل در مورد توسعه این الگوریتم شروع به بحث کرد، برای ارزیابان کیفیت انسانی (human quality raters) اسنادی فرستاد و از آنها سؤالاتی پرسید، مثلا«آیا حاضرید اطلاعات کارت اعتباری خود را به این سایت بدهید؟ آیا با خیال راحت میتوانید داروهای تجویز شده توسط این سایت را به فرزندانتان بدهید؟ آیا شما این سایت را معتبر میدانید؟ آیا این مقاله را در یک مجله چاپ میکنید؟ آیا این سایت تبلیغات بیش از حد ندارد؟»
بر اساس همین سوالات، گوگل الگوریتم پاندا را با مقایسه سیگنالهای رتبهبندی مختلف با رتبهبندی کیفیت انسانی توسعه داد. بعد از مدتی، 23 سؤال زیر به عنوان سؤالات راهنما که الگوریتم پاندا بر اساس آنها طراحی شده بود منتشر شد:
- آیا به اطلاعات ارائه شده در این مقاله اعتماد دارید؟
- آیا این مقاله توسط متخصص یا علاقهمندی نوشته شده است که موضوع را به خوبی میشناسد یا ماهیت آن سطحی است؟
- آیا این سایت دارای مقالات تکراری یا همپوشانی موضوعات مشابه است که فقط با ایجاد تغییرات اندکی در کلمات کلیدی تولید و منتشر شدهاند؟
- آیا با دادن اطلاعات کارت اعتباری خود به این سایت راحت هستید؟
- آیا این مقاله دارای اشتباهات املایی، سبکی یا درج واقعیات است؟
- آیا موضوعات ارائه شده در یک سایت از علایق واقعی خوانندگان آن سایت سرچشمه میگیرند یا این سایت صرفا برای اینکه در صفحات جستجو رتبه خوبی بگیرد چنین محتوایی تولید میکند؟
- آیا این مقاله محتوا یا اطلاعات اورجینال، گزارش اورجینال، تحقیق اورجینال یا تحلیل اورجینال ارائه میدهد؟
- آیا این صفحه در مقایسه با سایر صفحات در نتایج جستجو ارزش قابل توجهی ایجاد میکند؟
- کنترل کیفیت روی محتوای این صفحه تا چه حد انجام میشود؟
- آیا این مقاله هر دو وجه یک داستان را توصیف میکند؟
- آیا این سایت مرجع معتبری در مورد این موضوع است؟
- آیا این محتوا جزو محتواهایی است که برون سپاری میشوند یا در تولید انبوه توسط تعداد زیادی از تولیدکنندگان محتوا ایجاد میشوند تا در سایتهای بزرگ یا شبکههای مختلف پخش شوند، به طوری که صفحات یا سایتهای جداگانه مورد توجه یا مراقبت شخص یا گروه خاصی قرار ندارند؟
- آیا این مقاله به خوبی ویرایش شده است یا به نظر میرسد شلختهوار یا عجولانه تولید شده است؟
- برای یک پرس و جو مرتبط با حوزه سلامت، آیا به اطلاعات این سایت اعتماد دارید؟
- آیا این سایت را به عنوان یک منبع معتبر، در صورت ذکر نام آن، میشناسید؟
- آیا این مقاله توضیح کامل یا جامعی از موضوع ارائه میدهد؟
- آیا این مقاله حاوی تحلیل روشنگرانه یا اطلاعات جالبی است که فراتر از اطلاعات معمولی و دانستههای بدیهی است؟
- آیا این صفحهای است که بخواهید نشانهگذاری کنید، یا با یک دوست به اشتراک بگذارید، یا به کسی توصیه کنید؟
- آیا این مقاله حاوی تعداد زیادی تبلیغات است که حواس شما را از محتوای اصلی منحرف میکند یا با اصل محتوا تداخل میکند؟
- آیا انتظار دارید این مقاله را در یک مجله چاپی، دایرهالمعارف یا کتاب ببینید؟
- آیا این مقالات کوتاه، بیاساسی، یا فاقد جزئیات مفید هستند؟
- آیا این صفحات با دقت و توجه زیاد به جزئیات نوشته شدهاند یا به جزئیات توجه کمتری داشتهاند؟
- آیا کاربران با دیدن صفحات این سایت شکایت میکنند؟
بد نیست بدانید که از ارزیابان کیفیت انسانی گوگل خواسته شده بود چه چیزی را درنظر بگیرند. این نقل قول در مورد محتوای بیکیفیت قابل توجه است:
«این مثال را در نظر بگیرید: بیشتر دانش آموزان و دانشجویان باید برای دبیرستان یا دانشگاه مقاله بنویسند. بسیاری از آنها برای صرفه جویی در وقت و زحمت کمتر، با انجام یک یا چند مورد زیر از راههای میانبر استفاده میکنند:
- خرید مقالات به صورت آنلاین یا استخدام شخص دیگری برای نوشتن.
- استفاده از اطلاعات ساختگی.
- نوشتن سریع، بدون پیشنویس یا ویرایش.
- پر کردن گزارش با تصاویر بزرگ یا محتوای مزاحم و منحرفکننده دیگر.
- کپی کردن کل گزارش از یک دایرهالمعارف یا بازنویسی محتوا با تغییر برخی کلمات یا ساختار برخی جملات.
- استفاده از حقایق رایج و بدیهیات، به عنوان مثال، آرژانتین یک کشور است. مردم در آرژانتین زندگی میکنند. آرژانتین مرزهایی دارد.
- استفاده از کلمات اضافی و بیمورد برای انتقال مفاهیم یا حقایق اولیه (یا صرفا برای طولانیتر کردن محتوا)، به عنوان مثال، پانداها بامبو میخورند. پانداها مقدار زیادی بامبو میخورند. بامبو بهترین غذا برای خرس پاندا است.»
درسال 2011، بیسوانات پاندا، همان مهندسی که احتمالا الگوریتم پاندا را ایجاد کرد، به یک نویسنده کمک کرد تا مقالهای بنویسد و در آن توضیح دهد که چگونه از الگوریتمهای یادگیری ماشین (Machine Learning) میتوان برای طبقهبندی دقیق رفتار کاربران در صفحات فرود استفاده کرد. با اینکه این مقاله در مورد الگوریتم پاندا نیست، اما نویسنده بیان میکند که الگوریتم پاندا یک الگوریتم یادگیری ماشین نیز هست.
بیشتر کارشناسان حوزه سئو به این نتیجه رسیده بودند که الگوریتم پاندا با استفاده از یادگیری ماشین کار میکند تا در مورد اینکه انسانها چگونه کیفیت یک محتوا را ارزیابی میکنند پیش بینیهای دقیقی انجام دهد. چیزی که هنوز کاملا مشخص نیست این است که چه سیگنالهایی در الگوریتم یادگیری ماشین گنجانده میشود تا مشخص شود کدام سایتها از نظر کیفیت پایین هستند و کدامها نیستند.
الگوریتم پاندا چه چیزی را هدف قرار میدهد؟
الگوریتم پاندا وب سایتهایی را هدف قرار میدهد که مشکلات زیر را داشته باشند:
- محتوای «نازک» (Thin Content) در سایت: دامنههایی که در بیشتر صفحات سایت محتوای باکیفیتی ندارند و تجربه کاربری ارزشمندی ارائه نمیکنند به عنوان محتوای نازک یا محتوای ضعیف شناخته میشوند. همچنین، محتوای نازک میتواند به معنای صفحاتی با چند جمله کوتاه باشد یا صفحاتی که تودهای از کلمات را بدون در نظر گرفتن قواعد املایی و دستور زبان در خود جای دادهاند!
- محتوای تولید شده توسط ماشین: این گونه محتوا که به عنوان «محتوای چرخشی» نیز شناخته میشود، محتواهایی هستند که بهطور خودکار توسط نرمافزار تولید میشوند تا صفحات وب را با اطلاعاتی مملو از کلمات کلیدی، اما در نهایت با کیفیت پایین پر کنند.
- صفحات با تبلیغات بیش از حد: صفحاتی که غرق در تبلیغات هستند، تجربه کاربری را به خطر میاندازند.
- محتوای تکراری یا کپی (Duplicate content): اگر حجم بالایی از محتوای تکراری وجود داشته باشد - صفحاتی با محتوای بسیار مشابه یا دقیقاً یکسان - میتواند به عنوان سیگنالی از دستکاری موتور جستجو تلقی شود. قبلا، دامنهها صفحات تکراری را امتحان میکردند و یک کلمه کلیدی خاص را هدف قرار میدادند تا شانس خود را برای رتبه بندی برای این عبارت افزایش دهند. البته در مورد اینکه الگوریتم پاندا به محتوای کپی حساس است، همچنان نظرات متفاوتی وجود دارد. گوگل تاکید میکند که الگوریتم پاندا محتوای منحصر به فرد را اولویت میدهد و این فراتر از اجتناب از محتوای تکراری است. چیزی که الگوریتم پاندا به دنبال آن است، ارائه اطلاعات منحصربهفردی است که ارزش فوقالعادهای برای کاربران فراهم کند. حتی در سال 2021، گوگل اعلام کرد که محتوای تکراری جزو عوامل منفی تاثیرگذار بر رتبه بندی نیست.
چگونه اسیر پاندا نشویم؟
اگرچه موارد زیادی مشاهده شده که به دلیل الگوریتم پاندا، رتبه کلی یک دامنه با تنزل شدید مواجه شده است، با این حال، الگوریتم پاندا یک الگوریتم جریمه نیست. هنوز هم ممکن است سایتهایی که توسط پاندا هدف قرار گرفتهاند در مجموع رتبه خوبی داشته باشند. این به این دلیل است که به جای کاهش ارزش دامنههای دارای محتوای هرزنامه، پاندا فقط صفحات را، مجزا از سایت، به رتبههای پایین SERP هل میدهد.
در یکی از پستهای Moz که در مورد الگوریتم پاندا صحبت میکند، به نقل از یک سخنگوی گوگل که این موضوع را تایید کرده است، اینگونه نقل میشود: «الگوریتم پاندا ممکن است همچنان چنین سایتی را برای پرس و جوهای خاصتر و بسیار مرتبط نشان دهد، اما برای جستارهایی که منافع مالک سایت با منفعت کاربر همخوانی و تناسب ندارد، احتمال نمایش چنین محتوایی کاهش مییابد.»
اگر الگوریتم پاندا سایتهایی را به عنوان تولیدکننده و ناشر محتوای باکیفیت طبقه بندی کند، عملکرد و کارایی آنها را افزایش میدهد. به همین دلیل، بهترین کار این است که کیفیت و منحصر به فرد بودن محتوای خود را بهبود دهید. گفتن همیشه آسانتر از انجام دادن است، اما بارها ثابت شده که این دقیقا همان چیزی است که الگوریتم پاندا دوست دارد. سایتهای زیادی هستند که با بازنویسی محتوای یک صفحه مشکل خود را رفع کردهاند. با تغییر در دستورالعملهای تولید محتوا و ایجاد محتوای منحصربهفرد و مفید، میتوانید پاندا را راضی کنید.
بازاریابان دیجیتال همیشه سعی میکنند کمپینهایی ایجاد کنند که اولویت الگوریتم های گوگل را رعایت کنند. از استراتژیهای محتوا گرفته تا ساختاز فنی وب سایت، برخی ملاحظات وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
- صفحه باید اطلاعات، راه حل یا خدمات وعده داده شده را در اختیار کاربر قرار دهد. اگر محتوا، طراحی صفحه یا ویژگیهای صفحه کاملاً مناسب و مطابق استانداردهای تعریف شده نباشند باعث دور شدن افراد از سایت میشوند و در نهایت نرخ پرش افزایش مییابد، تجربه کاربری تضعیف میشود و موتورهای جستجو سایت شما را کمتر در معرض دید کاربران قرار میدهند.
- یک دامنه باید پیوندهای خارجی قوی به عنوان مرجع معرفی کند. یکی از راههایی که میتوانید به موتورهای جستجو نشان دهید که اطلاعات قابل اعتماد را در از منابع اطلاعاتی باکیفیت و موثق جمعآوری کردهاید، ارجاع دادن به منابع خارجی است. اگر گوگل ببیند که شما در تلاش هستید تا اطلاعات دقیقی را در اختیار کاربران خود قرار دهید متوجه میشود که شما یک متصدی محتوای مسئولیتپذیر هستید و با نمایش دادن بیشتر سایت شما به شما پاداش میدهد. این پیوندها همچنین میتوانند به موتورهای جستجو کمک کنند تا بین سایت شما و سایتهای با کیفیت و مرتبط با موضوع ارجاع شده ارتباط برقرار کنند.
- بک لینک ها حیاتی هستند. ایجاد یک پورتفولیو بک لینک عالی (مجموعهای از وب سایتهای معتبر با لینکهایی که به سایت شما اشاره میکنند) بخشی ضروری از هر استراتژی سئو محسوب میشود. الگوریتم پاندا نقش مهمی در این امر ایفا میکند و صفحاتی را که تعداد زیادی لینک از منابع خارجی دریافت میکنند و به محتوای مرتبط با آن با دید مثبت اشاره میکنند، در اولویت قرار میدهد. این بک لینکهای مثبت و مرتبط ثابت میکنند که شما یک منبع موثق هستید و دیگران به شما اعتماد دارند.
- پاندا نظرات کاربران را میخواند. اگر خدمات یا محصولاتی دارید که ممکن است توسط منابع مورد تأیید مستقل بررسی شوند و در مورد آنها نظردهند، حتما برای کاربران فرصتی فراهم کنید تا در سایت شما نظرات خود را ارائه کنند. رتبهبندیهای 5 ستاره در قالبی هستند که گوگل میتواند درک کند و به موتور جستجو کمک میکند تا کیفیت خدمات شما و در نتیجه تجربه کاربری شما را تشخیص دهد.
اگر هنوز هم نیاز به راهنمایی بیشتری دارید، کارشناسان ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ منتا در خدمت شما هستند.
منبع: https://www.searchenginejournal.com/
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
الگوریتم پاندا، فقط متن تکراری رو متوجه میشه یا اگر ماهیت محتوا هم تکراری باشه، جریمه میکنه ؟
برخی از کارشناس ها معتقدن که هوش مصنوعی گوگل داره به سمتی میره که حتی اگر ماهیت محتوای شما تکراری باشه هم جریمه میشید. البته این هنوز به صورت واقعی، راستی آزمایی نشده و در حد گمانه زنی هست. اما کلا تولید محتوایی که حرف جدیدی نداشته باشه، ریسک محسوب میشه
آیا راهی برای رفع پنالتی الگوریتم پاندا وجود داره ؟
مواردی که برای این الگوریتم مهم هستن رو اگر دنبال کنیم، درواقع هم از پنالتی شدن جلوگیری کردیم و هم برای رفع این جریمه اقدامات لازم رو انجام دادیم