0 تا 100 دکلمه خوانی + متن برای دکلمه گویی

0 تا 100 دکلمه خوانی + متن برای دکلمه گویی

فهرست مطلب (کلیک کنید )

بعد از بررسی هایی که انجام دادیم و هم کلامی با اساتید برتر گویندگی و فن بیان، متوجه شدیم که دکلمه خوانی کاملا اکتسابی است و می‌توان با آموزش های مناسب، پیشرفت های شگفت‌انگیزی در این حوزه داشت. تا پایان این مقاله از آژانس دیجیتال مارکتینگ منتا همراه باشید تا به سوالات مهمی از جمله: چگونه دکلمه بخوانیم تا مخاطب تحت تاثیر قرار بگیرد؟ دکلمه گویی چگونه باشد تا شنونده احساس کسالت و خستگی نکند و... پاسخ دهیم!

دکلمه چیست؟

دکلمه چیست؟

Declaim یا دکلمه مهارتی است برای خواندن یک متن مشخص که با شور و حرارت بسیار بالا همراه باشد؛ متنی که برای دکلمه انتخاب می‌شود، می‌تواند بصورت نظم یا نثر نوشته شده باشد. با مهارت دکلمه خوانی، شما کلمات و عبارات را بصورت آهنگین ادا می‌کنید و به این وسیله، حس و حال متن، به بهترین شکل به مخاطب منتقل خواهد شد.

دکلمه گویی به معنای واقعی کلمه، هنری است که لذت مطالعه هر متنی را چه برای کسی که دکلمه می کند و چه برای کسی که می شوند، چندین برابر کند؛ شاید بارها برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی متنی را بصورت دکلمه می‌شنوید، ناخودآگاه لذت بسیار بیشتری از متن و مفاهیم برده باشید. تجربه نشان می‌دهد وقتی افراد با هنر دکلمه خوانی آشنا می‌شوند، میزان مطالعه خودشان هم بالاتر می‌رود و همواره به دنبال فرصتی هستند تا کتاب یا متن جذابی را با شیوه دکلمه برای خودشان هم که شده، بخوانند و کلی کیف کنند!

هدف اصلی از دکلمه کردن چیست؟

همه ما میدانیم که کلمات به خودی خود، قدرت دارند اما راه هایی برای افزایش این قدرت وجود دارد که نفوذ کلام را به شدت بالا می برد؛ دکلمه کردن یکی از راه های بسیار مهم برای بالا بردن نفوذ کلام به شمار می رود. یکی دیگر از اهداف بسیار مهم در دکلمه کردن، حق مطلب را ادا کردن است؛ یک دکلمه خوان حرفه‌ای، چنان با متن ارتباط می گیرد که گویی در آن غرق شده و با قدرت بیان خود، تمام مفاهیم را برای مخاطب، تصویرسازی می‌کند. این تصویر است که تاثیرگذاری کلمات را چند برابر کرده و به تک تک آنها معنا می‌بخشد.

این مطلب پیشنهاد می شود :  بهترین کتاب های کپی رایتینگ برای سال 2024

کسب مهارت دکلمه خوانی، قطعا روی بالا رفتن اعتماد به نفس شما، تاثیر زیادی خواهد داشت و در نتیجه جایگاه اجتماعی شما را ارتقا می‌دهد؛ ضمن اینکه تجربه ثابت کرده، انجام تمرین های مداوم دوره های آوزش دکلمه خوانی، مهارت سخن گفتن شما را بسیار بهبود بخشید و دیگران از هم کلامی با شما، بیش از پیش استقبال می‌کنند.

اصلی ترین مهارت های مورد نیاز که برای دکلمه خوب باید یاد بگیریم!

مهارت هایی که در این بخش به آنها اشاره خواهد شد، فقط در زمینه دکلمه خوانی برای ما مفید نیستند بلکه در تمامی زمینه های مربوط به گفتار و ارتباط کلامی، به ما کمک خواهند کرد. اصلی ترین مهارت های مورد نیاز برای دکلمه گویی عبارتند از:
  • صداسازی درست و حرفه‌ای
  • تنفس مناسب و دقیق
  • آکسان‌گذاری
  • ادا کردن صحیح کلمات
  • تلفظ روان و صحیح حروف
  • آشنایی و بکارگیری آهنگ مناسب برای کلمات

برای یادگیری و تقویت این مهارت‌ها، می توانید در دوره های اساتید مجرب شرکت کرده یا به سراغ برخی کتاب های مفید در زمینه بروید؛ هر چه که هست، نکته خوشحال کننده این آموزش ها، نتیجه شگفت انگیزی است که برای ما خواهد داشت!

اهمیت لحن هنگام خواندن دکلمه چقدر است؟

اهمیت لحن هنگام خواندن دکلمه چقدر است؟

متأسفانه بسیاری از دکلماتورها، هر شعر و متنی را با حُزن و اندوه و توأم با ”صدا سازی” می‌خوانند. در صورتی که هر شعر و متنی برای خود بار معنایی مشخصی دارد که اتفاقا همیشه هم غمگین نیست. یادمان باشد؛ حس سُراینده یک ترانه، شعر یا متن، امانتی است در دستان دکلماتوری که آن را می خواند؛ پس باید از جهت حس و معنا به اتمسفر اثری که دکلمه می کند، تا جایی که ممکن است نزدیک شود. اینجاست که لحن کلام، خودی نشان می دهد.

اکثر اساتید شناخته شده زمینه دکلمه و گویندگی، معتقدند که تک تک کلماتی که ادا میکنیم یا از روی متن می‌خوانیم، جان دارند و انتخاب لحن درست باع می شود، هر کلمه، به جان مخاطب هم بنشیند. این کلمات هستند که جمله را زنده نگه می دارند. کلمات لبخند می زنند، خشم می گیرند، گریه می کنند و قدرت امیدبخشی دارند. پس اگر ما نتوانیم «حق واژه» را در انتقال پیام اصلی حرف خودمان یا متنی که می خوانیم به درستی و زیبایی ادا کنیم، عملا مانند این است که آن را کُشته ایم. یادمان باشد، پیام اصلی هرجمله،”خط ویژه” لحن شماست. و نباید هرگز از پیام اصلی حرف خود یا شاعر و نویسنده متنی که می خوانید، غافل شوید؛ بنابراین یکی از اصلی ترین پیش نیاز های دکلمه خوانی، اصلاح و بهبود لحن است.

این مطلب پیشنهاد می شود :  راهنمای جامع ساخت تیزر تبلیغاتی اتاق فرار

چگونه لحن خود را برای دکلمه، اصلاح کنیم؟

اگر به این نتیجه برسیم که نیاز به اصلاح یا تقویت لحن خود داریم، نکات زیر، ما را در رسیدن به این هدف بسیار کمک خواهند کرد:
  1. لازم است مقدمات دستور زبان فارسی را بشناسید.
  2. هر متنی را باید با علامت گذاری صحیح بخوانید.
  3. تمرین زیاد برای پیدا کردن لحن مناسب هنگامی که متن پیش رو سنگین است.

باورهای غلط پیرامون دکلمه گویی چیست؟

احتمالا شما هم با این موضوع برخورد داشته‌اید که به محض شنیدن عبارت"دکلمه خوانی"، برخی موارد به ذهن تان، متبادر شده باشد. برخی از این موارد، اشتباهات رایجی هستند که پیرامون مهارت دکلمه گویی وجود دارند. در این بخش به برخی از پر تکرارترین اشتباهات اشاره خواهیم کرد:
  • دکلمه‌ها همیشه غمگین هستند: دکلمه می تواند شاد و انرژی بخش باشد و اصلا نباید همیشه محزون و غمگین باشد؛ باید دید حسّ غالب آن اثر چیست؟ و کلماتی که بیشتر به چشم می خورند بار معنایی مثبت دارند یا منفی؟ پس از آن دیگر تکلیف روشن می شود.
  • به هر طریق و شیوه‌ای و با هر میزان مهارتی، می توان دکلمه کرد: اگر قرار باشد فردی برای خودش و دل خودش بخواند، مشکلی نیست. یعنی هیچ گونه منعی وجود ندارد؛ دلش خواسته چند خطی بخواند. تازه برای رها شدن از روزمرگی و مدیریت استرس، پیشنهاد خوبی هم هست؛ اما، اگر تصمیم گرفت آنرا در شبکه های اجتماعی و برای مخاطب های ویژه ای که الفبای دکلمه را نیز می شناسند، تولید و منتشر کند، دیگر قضیه شکل جدی‌تری به خود می گیرد. چرا که باید از نحوه تلفظ واژه‌ها، لحن، مکث و فراز و فرود خوانش خود مطمئن باشد.
  • استعمال دخانیات به بالا رفتن کیفیت صدا کمک می‌کند: متاسفانه باور برخی از افراد این است که استعمال دخانیات باعث زیبایی و اصطلاحا «شیشه ای» شدن صدا می گردد. در حالی که قطعا از آسیب هایی که در دراز مدت بر تارهای صوتی، وارد می گردد غافل هستند.
  • با ضبط و پخش چند قطعه، دیگر مسیر موفقیت همواره شده است: اگر بخواهیم صادقانه صحبت کنیم، صِرف ضبط چند اثر و انتشار در شبکه های اجتماعی نمی تواند دلیل ”استادی و همه چیزدانیِ” دکلماتور باشد. در این راه تلاش فراوان و خستگی ناپذیر، هم چنین برطرف نمودن اشکالات فردی بسیار موثر است.
  • هر شعری را که دلمان خواست، می‌توانیم انتخاب کنیم: اساتید این حوزه تاکید دارند، هیچ گاه شعر و متنی که به دل شما ننشسته است را انتخاب نکنید! اجازه ندهید طبع گفتار یا حتی قلم شما به هر چیزی عادت کند. ابتدا به پیام متن و شعر دقت کنید و پیش خودتان به این سوال پاسخ دهید: « شنونده پس از شنیدن این اثر، چه چیزی بدست خواهد آورد؟ نکته ای پند آموز؟ مرور یک نوستالژی؟ تذکر نکته اخلاقی و اجتماعی؟ شادی؟ یا دستاوردهای مشابه؟ اینجاست که هر متنی دیگر نمی تواند، برای ضبط کردن مناسب باشد. بدیهی است که برای انتخاب متن، باید نهایت دقت را به خرج دهید.
این مطلب پیشنهاد می شود :  راهنمای جامع درباره تبلیغات محتوامحور در سال 2023

باورهای غلط پیرامون دکلمه گویی چیست؟

دکلمه خوانی؛ هنری که به کلمات، جان و احساس می بخشد!

از نظر ما، دکلمه، بستری طلایی برای اثر گذاری هرچه بیشتر است. دکلمه یکی از شیرین ترین زبان های بیان احساسات میان آدم‌هاست. دنیای دکلمه پر از علاقه مندانی است که یا به ”خواندن ”یا به ”شنیدن” آن گرایش دارند. دنیایی که گاهی رفتن و ماندن در آن دیگر به اختیار ما نیست؛ قطعا از چنین میزان نفوذی، کلی استفاده های درست می‌توان کرد و کافی است برنامه ریزی درستی برای آن داشته باشیم. ما در گروه دیجیتال مارکتینگ منتا، با کمال میل، همراه دوستانی که علاقمند به این حوزه باشند، خواهیم بود. از طریق فرم تماس یا ارتباط با همکاران ما، در خدمت شما هستیم!

اشتراک گذاری :

پیشنهاد می کنیم این مقالات را هم بخوانید

3 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

مشاوره تلفنی

مشاوره

در صورت نیاز به مشاوره می توانید فرم را تکمیل نمایید و یا با ما در ارتباط باشید.

مشاوره تلفنی

09231012812

در صورت نیاز به مشاوره می‌توانید فرم را تکمیل نمایید و با ما در ارتباط باشید.