بیزینس پلن چیست و چگونه باید آن را بنویسیم؟

بیزینس پلن چیست و چگونه باید آن را بنویسیم؟

فهرست مطلب (کلیک کنید )

وقتی به گذشته و کتاب‌های تاریخ نگاه می‌کنیم در میابیم که یکی از دغدغه ها و نیاز های اساسی انسان، رسیدن به آزادی و استقلال بوده و همچنان هم هست؛ بطوری که حاضر بودند برای بدست آوردن این استقلال سخت تلاش کنند و بجنگند. این نیاز اساسی؛ یعنی رسیدن به استقلال در انسان ها طوری بوده که در انتخاب شغل و کسب درآمدشان هم تاثیر گذار بوده و این امر باعث شده تا تمایل افراد به راه اندازی کسب و کار برای خودشان بیشتر شود تا به واسطه آن به درآمد مستقل رسیده و به سراغ زندگی کارمندی نروند؛ چراکه حقوق ثابت هر ماه، دیگر موضوع وسوسه کننده‌ای برای علاقمندان به پیشرفت نیست. ما در این مقاله از آژانس دیجیتال مارکتینگ منتا، به سراغ یکی از اساسی ترین ارکان راه اندازی کسب و کارهای پردرآمد و مستقل یعنی بیزینس پلن یا طرح کسب و کار رفته و به تمام نکات اصلی این موضوع پرداخته ایم. تا پایان با ما همراه باشید.

بیزینس پلن (BP) یا طرح کسب و کار چیست و چه کاربردی دارد؟

بیزنس پلن  (BP) یا طرح کسب و‌کار (که گاها طرح تجاری هم گفته می‌شود)، یک راهنما و دستور کار بسیار کاربردی برای کسب و کارهاست، کسانی که می‌خواهند به تازگی کسب و‌کاری راه اندازی کنند و یا به درآمد های بیشتر برسند در ابتدای مسیر باید یک نقشه راه برای مسیر خود داشته باشند.

در یک بیزنس پلن یا طرح کسب و کار شرح داده می‌شود که صاحب کسب و کار چه اهدافی در سر دارد، قوت‌ها و ضعف‌های کسب و کار چیست، چه مقدار سرمایه نیاز دارد، چگونه محصولات خود را به بازار عرضه کند و چطور سازمان یا شرکت خود را تشکیل دهد.

از آنجایی که بسیاری از مدیران کسب و کار ها نسبت به اهمیت بیزنس پلن بی‌توجه هستند و تنها زمانی به فکر تدوین بیزنس پلن می‌افتند که از بانک ها درخواست وام دارند و یا می‌خواهند از طرف سرمایه گذاران تامین مالی شوند از این سند استفاده می‌کنند ٬ با به این نکته توجه کرد که این اسناد به صاحبان کسب و کار و کسانی که به راه‌اندازی یک کسب و کار فکر می‌کنند، کمک می‌کند تا تصمیمات بهتری برای پیش برد بیزنس خود بگیرند و آن را به بهترین شکل مدیریت کنند.

چرا کسب و‌کارها باید بیزنس پلن داشته باشند؟

داشتن بیزنس پلن برای هر کسب و کاری بسیار اهمیت دارد، چند مورد از دلایل داشتن بیزنس پلن را که کسب و کارها برای پیشرفت و رشد خود باید داشته باشند، بیان می‌کنیم:

۱. جهت‌گیری و هدف‌گذاری: بیزنس پلن به کسب و کارها کمک می‌کند تا اهداف خود را مشخص کنند و به سمت آن‌ها حرکت کنند، طراحان کسب و کار واژه ای تحت عنوان “استراتژی” را در این زمینه به‌کار می‌برند.جهت گیری و هدف گذاری باعث می‌شود تا تصمیم‌گیری‌ها و تلاش‌ها به سمت هدف اصلی هدایت شوند.
این مطلب پیشنهاد می شود :  پرفورمنس مارکتینگ یا بازاریابی عملکردی | نحوه راه اندازی کمپین آن
۲. تصمیم‌گیری بهتر: با داشتن بیزنس پلن، شما می‌توانید مزایا و معایب مختلف تصمیم‌هایتان را ارزیابی کنید و تصمیم‌گیری‌های بهتری در مورد سرمایه‌گذاری، بازاریابی و عملکرد کسب و کارتان بگیرید. ۳.جذب منابع مالی: یکی دیگر از دلایلی که کسب و کارها به بیزنس پلن نیاز دارند، برای جذب سرمایه‌گذاران یا درخواست وام برای تامین منابع مالی است. در این سند نشان می‌دهد که شما برنامه دقیقی دارید و برای تامین منابع مالی به بهره‌برداری از آن‌ها نیاز دارید. ۴. برنامه‌ریزی مالی: در بیزنس پلن، پیش‌بینی‌های مالی یکی از مهم ترین بخش هایی است که ذکر می‌شود. در این بخش، این امکان به کسب و‌کارها داده می‌شود تا برنامه‌ریزی مالی دقیقی انجام دهند تا بدانند که چه مقدار پول برای آینده لازم است و چگونه آن را مدیریت خواهند کرد. ۵. ارتقاء و رشد : با تعیین ساختار و چهارچوب سازمانی، وظایف و مسئولیت‌های افرادی که در کسب وکارمشغول به فعالیت هستند در بیزنس پلن تعیین می‌شود که با بررسی چارت و چارچوب شرکت، صاحبان کسب و کار می‌توانند، سازمان و شرکت خود را بهبود دهند و اثربخشی آن را افزایش دهند ۶. بازاریابی و فروش: بیزنس پلن نقش مهمی در استراتژی بازاریابی و فروش دارد. با توصیف روش‌های بازاریابی و جذب مشتریان، کسب و‌کارها می‌توانند راه‌هایی برای بهبود در فروش پیدا کنند و کسب و کارشان را به رشد برسانند. ۷. نظارت و ارزیابی: از دیگر دلایلی که کسب و‌کارها می‌بایست بیزنس پلن داشته باشند، نظارت و ارزیابی است که با در دست داشتن نقشه راه کسب و کار خود به بهترین شکل می‌توانند به کارشون نظارت داشته باشند و پیشرفت و عملکرد آن را ارزیابی کنند و برای بهبود آن اقدامات لازم را انجام دهند.

در نهایت به طور خلاصه باید گفت که بیزنس پلن (BP) و یا طرح کسب و کار(طرح تجاری)به صاحبان کسب وکار کمک می‌کند تا کسب و کارشان را به طور سازنده‌تر و با اطمینان بیشتری راه‌اندازی و مدیریت کنند، اگر شما هم صاحب کسب و کار هستید و یا میخواهید کسب و کاری راه‌اندازی کنید، میتوانید برای تدوین بیزنس پلن و طراحی کسب و کار خود به تیم منتا اعتماد کنید و درصورت نیاز برای ارتباط با تیم برای تدوین بیزنس پلن شرکت و یا سازمان خود با ما در ارتباط باشید.

اصلی ترین و مهم ترین تفاوت بیزینس پلن و بیزینس مدل چیست؟

شاید تا به حال اصطلاح بیزنس پلن و بیزنس مدل به گوشتان خورده باشد و یا  با آن سروکار داشته باشید ولی هنوز تفاوت آن را درک نکرده باشید، در ادامه مقاله ابتدا می‌خواهیم بدانیم بیزنس مدل چیست و سپس به تفاوت بین بیزنس پلن و بیزنس مدل بپردازیم و به طور کامل توضیح دهیم که بیزنس مدل (BM) یا مدل کسب و کار چیست و چه تفاوتی با بیزنس پلن (BP) دارد؟

این مطلب پیشنهاد می شود :  استراتژی محتوا در اینستاگرام و نکات مهم برای تدوین آن

بیزینس مدل یا مدل کسب و کار چیست؟

بیزنس مدل، نوعی نقشه است که به سادگی توضیح می‌دهد که یک کسب و کار چگونه پول در می‌آورد، چه چیزهایی به مشتریان می‌فروشد، چطور این کالاها یا خدمات را تولید می‌کند و هزینه‌ها را چگونه کنترل می‌کند. به اختصار، این مدل نشان می‌دهد که کسب و کار چگونه کار می‌کند و چطور ارزش و سود ایجاد می‌کند. در نهایت یه عنوان یک جمله‌ی کلیدی اینطوری بیان کرد که مدل کسب و کار می‌تواند به شکل یک نقشه یا یک فرمول ساده ارائه شود. و اما برای درک کامل تفاوت بیزنس مدل و بیزنس پلن مجدد بصورت گذرا به توضیح بیزنس پلن می‌پردازیم.

بیزنس پلن، یک سند جزئی‌تری است که شامل جزئیات بیشتری از نحوه عملکرد کسب و کار است. در بیزنس پلن، اهداف کسب و کار، استراتژی‌ها، محصولات و خدمات، بازارهدف، تجزیه و تحلیل مالی، برنامه تبلیغاتی و سایر جزئیات مورد نیاز جهت اداره کسب و کار آورده می‌شوند. بیزنس پلن به عنوان یک سند راهنما و نقشه برای تصمیم‌گیری‌های راهبردی و مالی در آینده کمک کننده است.

حالا با دانستن مفهوم هر کدام می‌توان تفاوت بیزنس مدل و بیزنس پلن را اینطور بیان کرد که بیزنس مدل مفهوم عمومی‌تری از نحوه عملکرد کسب و کار ارائه می‌دهد، در حالی که بیزنس پلن جزئیات و راهبردهای دقیق‌تری را برای مدیریت کسب و کار ارائه می‌کند.

یکی دیگر از تفاوت های بیزنس مدل و بیزنس پلن در نحوه ارائه آن می‌باشد، بیزنس مدل بطور معمول در یک سند تک برگی و عموما بصورت گرافیکی تنظیم می‌شود ولی بیزنس پلن دارای چندین صفحه سند با توضیحات و اطلاعات دقیق و جزئی تر است و تمام محاسبات مالی کسب و کار در آن ذکر می‌شود.

بصورت معمول افراد و‌ یا شرکت هایی که میخواهند با نگاه و‌ دیدی بازتر در کسب و‌کار خود قدم‌ بگذارند برای اجرای بیزنس مدل کسب و‌کار خود از بوم کسب وکار (Business model canvas) استفاده می‌کنند تا همیشه برای مدیران و‌کارمندان خود مسیر و هدف مشخص باشد.

پس از طراحی کسب وکار و تدوین بیزنس پلن (BP) باید شرایط طرح امکان سنجی شود٬‌ در حقیقت ما با برآورد اینکه آیا طرح کسب و کارمان قابلیت اجرا شدن دارد و با در نظر گرفتن شرایط امکان اجرای طرح ٬ می‌توانیم طرح خود را توجیه کنیم. در ادامه با طرح توجهی یا Fesibilty Study  آشنا می‌شوید.

این مطلب پیشنهاد می شود :  نوشتن پروپوزال سئو در 10 گام

طرح توجیهی  (FS) و یا Fesibilty Study چیست و چه تفاوتی با بیزنس پلن دارد؟

طرح توجیهی به مجموعه‌ای از مطالعات و محاسباتی اطلاق می‌شود که به منظور ارزیابی یک ایده کسب و کار انجام می‌گیرد. این ایده ممکن است به شکل یک محصول جدید، خدمتی نوآورانه، یا پروژه‌ای باشد که برای توسعه یا راه‌اندازی آن نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق دارید. هدف اصلی طرح توجیهی، توضیح دقیق از ایده و همچنین ارزیابی امکان‌پذیری انجام آن است. در این مرحله از انجام طرح توجیهی، ابتدا ایده به طور کامل شرح داده می‌شود. این شرح شامل جزئیاتی از محصول یا خدمت، بازار هدف، ویژگی‌ها و مزایای ایده، و همچنین روش‌های اجرایی است. سپس با استفاده از اطلاعات جمع‌آوری شده، انجام محاسبات و تجزیه و تحلیل‌های موردنیاز برای اثبات این که ایده امکان‌پذیر است، انجام می‌شود. این محاسبات ممکن است شامل تخمین سهولت اجرای ایده، هزینه‌ها و درآمدهای مورد انتظار، نرخ بازگشت سرمایه (ROI) و سایر عوامل مالی و عملکردی باشند.به‌طور خلاصه، هدف اصلی طرح توجیهی این است که با ارائه اطلاعات کامل و محاسبات دقیق، به مدیران و سرمایه‌گذاران کمک کند تا تصمیم به پذیرش یا رد ایده کسب و کار بگیرند.

تفاوت بیزنس پلن  یا طرح کسب وکار(BP) و طرح توجیهی (FS) در چیست؟

بیزنس پلن نیز مانند طرح توجیهی به تشریح جزئیات کسب و کار می‌پردازد، اما دارای تفاوت‌هایی است. بیزنس پلن یک سند استراتژیک است که برنامه عملیاتی کامل، استراتژی بازاریابی، تجزیه و تحلیل رقبا، نقطه قوت و ضعف، مالیات، نیازهای مالی و منابع مورد نیاز را شامل می‌شود. در حالی که طرح توجیهی بیشتر بر محاسبات مالی و ارزیابی امکان‌پذیری ایده متمرکز است، بیزنس پلن به ارائه نقشه‌ای جامع از عملکرد کسب و کار در طول زمان و جزئیات اجرایی می‌پردازد. سخن پایانی با توجه به مطالب ذکر شده و همچنین با نگاهی به نیاز های ابتدایی انسان ها و دغدغه ای که اکثر افراد با آن مواجه هستند٬ هر فرد و شرکتی در هر سن و شرایط و با هر سرمایه اولیه ای که دارد٬ باید ابتدا با تدوین بیزنس پلن (BP) و یا طراحی دقیق کسب و کار٬ مسیر کار و درآمدزایی خود را مشخص کند تا با نگاهی جامع تر قدم به عرصه کسب و کار بگذارد. در انتها زمانی که صاحب کسب و کار شد با کمترین مسائل و مشکلات مواجه شوند و با خیالی آسوده تر کار یا سرمایه گذاری کند.
اشتراک گذاری :

پیشنهاد می کنیم این مقالات را هم بخوانید

2 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • Whats up very cool site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally?KI am happy to seek out so many helpful information right here in the submit, we need work out extra strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  • I luckily stumbled upon this fantastic website earlier this week, they build marvelous content for members. The site owner clearly knows how to captivate visitors. I’m impressed and hope they keep up the excellent material.

دیدگاهتان را بنویسید

مشاوره تلفنی

مشاوره

در صورت نیاز به مشاوره می توانید فرم را تکمیل نمایید و یا با ما در ارتباط باشید.

مشاوره تلفنی

09231012812

در صورت نیاز به مشاوره می‌توانید فرم را تکمیل نمایید و با ما در ارتباط باشید.