مدتی است که رقابت بر سر جلب توجه مصرف کنندگان به دنیای آنلاین نیز سرایت کرده است. در دنیای تجارت امروزی، بهجای پر کردن در و دیوارها و مجلات و صندوقهای پستی از انواع و اقسام تبلیغات، شیوههای بازاریابی دیجیتال روی رایانهها، تبلتها و دستگاههای موبایل پیادهسازی میشوند. بازاریابی ایمیلی، بازاریابی محتوا، بازاریابی شبکههای اجتماعی با صدها ترفند سعی در جذب مخاطب دارند، اما در نهایت شاید هیچ کدام به اندازه برندسازی موثر نباشند. آیا تفاوت دیجیتال مارکتینگ و برندسازی را میدانید؟
حقیقت این است که بازاریابی و برندینگ دو مفهوم کاملا متفاوت هستند و اگر میخواهید کسب و کارتان موفق شود، باید تفاوت دیجیتال مارکتینگ و برندسازی را درک کنید؛ اینکه چگونه میتوانید به طور مؤثر از هر کدام برای ارتقا و رشد کسب و کارتان استفاده کنید. انتخاب استراتژی مناسب برای رشد یک کسب و کار واقعاً سخت است. اگر بخواهید بین برندسازی دیجیتال و بازاریابی دیجیتال یکی را انتخاب کنید، به نظر شما کدام یک میتواند استراتژی مناسب شما باشد؟ اجازه دهید اول معنا و مفهوم هر دو اصطلاح را بررسی و آنها را با هم مقایسه کنیم تا بعد بتوانیم تفاوت دیجیتال مارکتینگ و برندسازی را درک کنیم.
تعریف بازاریابی دیجیتال و دیجتال برندینگ
بازاریابی (Marketing) به مجموعهای از ابزارها، فرآیندها و استراتژیهایی گفته میشود که شما برای تبلیغ فعالانه محصولات و خدمات کسب و کار خود استفاده میکنید. بازاریابی را میتوانید به عنوان اقداماتی در نظر بگیرید که برای برقراری ارتباط با مشتریان خود و ترغیب آنها به خرید محصولات یا خدمات خود به کار میبرید. حالا اگر این اقدامات و فعالیتها را از طریق کانالهای دیجیتالی مثل رایانه، موبایل و هر چیزی که وابسته به این دستگاهها است انجام دهید، شما بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing) میکنید.
از سوی دیگر، برندسازی (Branding)، شیوه بازاریابی برای شکل و اعتبار دادن به نام تجاری شماست. برندسازی در مورد این است که شما به عنوان یک شرکت چه کسی هستید، چه کار میکنید، ماموریت شما چیست، ارزشهای شما کدامند و چه چیزی شما را خاصتر و منحصر به فرد میکند. عناصر کلیدی برند شما لوگو، وب سایت و دستورالعملهای سبک برند شما هستند.
به همین ترتیب، برندسازی دیجیتال یا دیجیتال برندینگ (Digital Branding) فرآیند استفاده از داراییهای دیجیتال برای ایجاد هویت برند است و مانند دیجیتال مارکتینگ میتواند از طریق کانالهای دیجیتالی مانند وب سایت، پروفایلهای رسانه های اجتماعی، تبلیغات دیجیتال و بازاریابی محتوا اجرا شود. اگر برندسازی دیجیتال درست انجام شود، به شما کمک میکند تا کمپینهای بازاریابی دیجیتال غنیتری اجرا کنید و حضور قدرتمندی در فضای دیجیتال داشته باشید.
تفاوت دیجیتال مارکتینگ و برندسازی چیست؟
برای بسیاری از افراد، تشخیص تفاوت دیجیتال مارکتینگ و برندسازی دیجیتال دشوار است، زیرا شباهتهای زیادی بین این دو مقوله وجود دارد.
بازاریابی دیجیتال برای جذب سرنخ (لید) و فروش محصولات طراحی شده است. برندسازی دیجیتال برای این وجود دارد که مشتری جذب کند و با آنها ارتباط و تعامل ایجاد کند. هدف نهایی هر دو رشد پایگاه مشتریان و حفظ سطح فروش سالم است.
اما برندسازی دیجیتال این کار را به شیوهای متفاوت انجام میدهد، یعنی به جای اینکه فقط مزایای محصول را برجسته کند، تأثیر نام تجاری را به طور کلی نشان میدهد، ارزشها و فرهنگ برند را آشکار میسازد و بین عناصر اصلی برند (لوگو، وب سایت و...) و محصولاتی که برای فروش عرضه میکند ارتباط ضمنی ایجاد مینماید.
در یک کلام، اگر بازاریابی چیزی باشد که افراد را برای اولین بار با کسب و کار شما آشنا میکند، برندسازی چیزی است که باعث میشود آنها برای سالهای متمادی با کسب و کار شما در تعامل باشند.
تفاوت دیجیتال مارکتینگ و برندسازی را میتوان این گونه شرح داد:
- بازاریابی توجه مشتری را به کسب و کار جلب میکند، برندسازی راهی برای حفظ توجه آنها است.
- بازاریابی باعث تبدیل مخاطب به مشتری میشود، برندسازی باعث وفاداری و به رسمیت شناختن کسب و کار از سوی مشتری میشود.
- نام تجاری اول است، بازاریابی در رتبه دوم قرار میگیرد.
- استراتژیهای بازاریابی میآیند و میروند، اما برندسازی برای همیشه میماند.
- برندسازی به همان اندازه که روی مشتریان شما تأثیر میگذارد، روی تیم شما نیز تأثیرگذار است.
چگونه برندسازی و بازاریابی دیجیتال با هم کار میکنند؟
علیرغم تفاوتهایی که برشمردیم، برندسازی و بازاریابی دیجیتال همپوشانی دارند و بر یکدیگر تأثیر میگذارند.
بازاریابی دیجیتال تا حد زیادی به عنوان یک وسیله و ابزار برای ایجاد و حفظ نام تجاری عمل میکند. دیجیتال مارکتینگ به شما امکان میدهد هویت و ارزشهای برند خود را در فضا آنلاین و شبکه های اجتماعی مانند توییتر، لینکدین یا یوتیوب به اشتراک بگذارید.
با این حال، برای اینکه بازاریابی دیجیتال بیشترین اثرگذاری ممکن را داشته باشد، ابتدا باید برند دیجیتال خود را ایجاد کنید. دلیل آن این است که برندسازی دیجیتال به سازمان شما چهره و هویت میبخشد. برندسازی به مشتریان شما این امکان را میدهد که وقتی با یکی از کمپینهای رسانه های اجتماعی یا تبلیغات گوگل شما روبرو میشوند، چیزی بیش از "فقط یک تبلیغ" را مشاهده کنند.
برندسازی باعث ایجاد یک ارتباط عمیقتر بین کسب و کار شما و مشتریانتان میشود. وقتی یکی از تبلیغات شما YouTube آنها را قطع میکند، به جای اینکه دیوانهوار روی دکمه «پرش از آگهی» کلیک کنند، تمایل بیشتری به توقف و شنیدن حرفهای شما خواهند داشت (ممکن است صبر آنها فقط چند ثانیه طول بکشد، اما برای آن چند ثانیه، شما در واقع توجه آنها را جلب میکنید).
چرا اول برندینگ بعد مارکتینگ
برندسازی همیشه مقدم بر بازاریابی است. دلیل این امر این است که یک شرکت نمیتواند بازاریابی کند مگر اینکه یک برند طراحی شده داشته باشد.
قبل از اینکه از هر شیوه یا استراتژی بازاریابی استفاده کنید، باید به برند سازی فکر کنید. برند خود را چگونه توصیف میکنید؟ چه ارزش یا تخصصی دارید که میخواهید به بازار ارائه کنید؟ اصول اولیه برند شما چیست؟ همچنین، برای آگاهی سازی مشتریان هدف خود چه برنامهای دارید؟
فقط در صورتی میتوانید بازاریابی را شروع کنید که پاسخی برای این سوالات داشته باشید. دانستن اینکه چه کسی هستید، مشتری شما کیست و بهترین راهها برای تعامل با این مشتری چیست، همگی کمک میکنند تا یک برند قوی بسازید. وقتی اهمیت برندسازی برای کسب و کار خود را درک کنید میتوانید استراتژی مناسب برای رشد کسب و کار خود را پیدا کنید.
اگر هدف شما برجسته شدن در بین رقبا است، برندسازی دیجیتال استراتژی مناسبی برای شماست. ساختن یک برند قدرتمند نیازمند استراتژیهای جدید و نوآورانه ای است که مشتریان شما را جذل و توجه آنها را حفظ کند. برای دستیابی به استراتژیهای موثر برندسازی باید به سوالات زیر پاسخ دهید:
- چه چیزی باعث میشود مشتریان شما روی تبلیغات کلیک کنند؟
- چه چیزی برند شما را جذابتر میکند؟
- چه چیزی علایق مشتریان را حفظ میکند؟
- چگونه ارتباط موثر با مشتری برقرار کنیم؟
وقتی به این سوالات پاسخ دهید، تاکتیکهای برندسازی برای رشد کسب و کار خود را خواهید یافت.
این استراتژی های برندسازی به شما کمک میکنند:
- مخاطبان خاص را در تمام پلتفرمهای دیجیتال هدف قرار دهید.
- درجا و بی درنگ با مشتریان در تعامل باشید.
- روابط دیجیتال بهتری داشته باشید.
- آگاهی از برند ایجاد کنید.
- توجه مشتری را جلب و آن را حفظ کنید.
- در رقابت سنگین با رقبا موفق باشید.
- از مشتریان بازخورد دریافت کنید.
3 نمونه از برندسازی دیجیتال که بازاریابی دیجیتال را تقویت میکند
تمامی این موارد شاید در حرف آسان به نظر برسند اما در عمل قضیه کاملا متفاوت است. برای همین، چند نمونه سطح بالا را گردآوری کردهایم تا نشان دهیم در دنیای واقعی چگونه برندسازی دیجیتال بر بازاریابی دیجیتال تأثیر میگذارد.
1- Adidas
برند آدیداس که در سرتاسر جهان به خاطر تولید لوازم ورزشی با کیفیت شناخته شده است، برای چندین دهه یکی از مجبوبترین برندها، به خصوص برای ورزشکاران، در هر رشته ورزشی بوده است. با این حال، تعداد مشتریان وفادار آن به طور تصاعدی در حال افزایش است. دلیل آن واقعاً ساده است: در پنج سال گذشته، این شرکت دستخوش یک تحول دیجیتالی عظیم شده است تا تجربه یکپارچهتری از برند را به مشتریان ارائه دهد.
حالا، آدیداس به جای اینکه فقط مانند برخی از رقبای کوچکتر خود، محصولات خود را تبلیغ کند، کمپینهای متفکرانه، جذاب و «بر روی برند» اجرا میکند. این کمپینها به گونهای طراحی شدهاند که عمیقاً با خواستهها و احساسات مشتریان آدیداس مرتبط هستند و آنها را تحت تاثیر قرار میدهند.
به عنوان مثال، در اوایل سال 2020 و شیوع کرونا، در حالی که اکثر مردم از خانه کار میکردند، آدیداس کمپین بازاریابی #Hometeam خود را برای ایجاد ارتباط با مشتریان راه اندازی کرد.
در این کمپین این باور برند آدیداس گنجانده شده بود که کار تیمی میتواند نتیجه بازی را تغییر دهد. در نتیجه، آدیداس اپلیکیشن آموزشی خود را راه اندازی کرد و برای هر کسی که به دنبال تمرین و ورزش بود دسترسی رایگان فراهم کرد. آدیداس شروع به نقل داستانهای موفقیت ورزشکاران از سراسر جهان کرد.
حتی از کارمندان خود خواست تا به عنوان حامیان برند ایفای نقش کنند، به این صورت که با پوشیدن لباس ورزشی (برند آدیداس) ویدئویی با نام «آماده برای ورزش» از خود ضبط کنند و آن را در حسابهای شبکه های اجتماعی شخصی خود در توییتر و اینستاگرام به اشتراک بگذارند.
این رویکرد جدید برند محور نتایج عظیمی برای آدیداس به ارمغان آورده است. در واقع، کمپین #hometown آنها به یکی از بزرگترین و موفقترین کمپینهای تبلیغاتی آدیداس تبدیل شده است.
2- Amazon
آمازون همیشه یکی از پیشگامان حوزه دیجیتال بوده است و برند خود را از طریق کانال های دیجیتال تبلیغ میکند و محصولات خود را به سبک تجارت الکترونیک میفروشد. آماوزن در طول این سالها هیچ وقت پا پس نکشیده است!
در هر صورت، آمازون با ایجاد برند دیجیتالی خود، توانایی خود در تعامل با مشتریان را افزایش داده است. به عنوان مثال، در طول بحرانهای جهانی، آمازون ویدیوهایی را منتشر میکند که کارهای خیریهای را که انجام میدهند برجسته میکند. این ویدیوها برند آمازون را از طریق قرار دادن لوگو، قرار دادن محصول و صدای برند آمازون به نمایش میگذارند و در عین حال ارتباط ضمنی بین ابتکار عمل و ارزشهای آمازون ایجاد میکنند. این کار از طریق زبان و لحن مورد استفاده، تصاویر گنجانده شده و موسیقی در حال پخش در پسزمینه نمایش داده میشود.
با این حال، همه چیزهایی که مربوط به آمازون هستند جدی و حرفهای نیستند. آمازون از طریق الکسا (هوش مصنوعی آمازون) به درک درستی از خواستههای مشتریان خود رسید و حسابهای اختصاصی برای مردم ایجاد کرد تا بتوانند پستهای خندهدار بخوانند و با خود «الکسا»، با مکالمههای دلچسب و جذاب، در تعامل باشند.
این کار نه تنها برای همه حسابهای رسانههای اجتماعی مرتبط با آمازون دنبالکنندگان زیاد و وفاداری به همراه آورده، بلکه به آمازون نیز این امکان را داده تا پایگاه مشتریان وفادار خود را برای بازار و محصولات خود حفظ کند.
3- Apple
اپل همواره در حوزه فناوری پیشتاز بوده است. آیپاد، آیفون، آیپد، مکبوک و دستگاههای هوشمند، مردم تقریباً هر چیزی را که اپل عرضه میکند دوست دارند. اما اپل هرگز تنها به ارائه فناوریهای پیشرفته بسنده نکرده است. آنها در هر کاری که انجام میدهند، برند خود را دخیل میکنند.
در تبلیغات اپل بین سادگی و مدرن بودن تعادل برقرار میشود و کمی به آن رنگ و لعاب میدهند. آنها از ترندها و روندهای محبوب به روش های منحصر به فرد خود استفاده میکنند و شعار "متفاوت بیندیشید" برند خود را عینیت میبخشند.
همچنین،اپل برای ایجاد روابط قوی با مشتریان خود، نقاط درد مشتریان را میسنجد و برای حل این مشکلات راهکارهای هدفمند ارائه میدهد و تمامی این موارد را در ساخت ویدیو تبلیغاتی خود انعکاس میدهد.
یکی از بارزترین نمونههای این نوع تبلیغات، تبلیغ حریم خصوصی (Privace Ad) است که اپل در پاسخ به نگرانیهای مصرف کنندگان در مورد حفظ حریم خصوصی اطلاعات آنها در یوتیوب راه اندازی کرد.
در این تبلیغ، راوی اپل در مورد حریم خصوصی مثل یک فرد معمولی صحبت میکند؛ او بخشهایی خاص و کاملا خصوصی از اطلاعاتی که همه مردم میخواهند از چشمهای کنجکاو دور نگه دارند برجسته میکند و تاکید میکند که این گونه اطلاعات باید خصوصی باشند. سپس، در کمتر از پنج کلمه، این تبلیغ اشاره میکند که اپل نه تنها به حریم خصوصی مشتریان احترام میگذارد، بلکه برای محافظت از آن نیز سخت تلاش میکند – این دقیقاً همان چیزی است که مردم میخواهند بشنوند.
اپل با پذیرش بی قید و شرط ترسها، نگرانیها و نقاط درد مشتریان به شکلی دلسوزانه برند خود را از دیگران متمایز میکند و از این طریق میتواند طرفداران بسیار زیاد و وفاداری برای محصولات خود ایجاد و آنها را حفظ کند، حتی اگر بازار از محصولات رقبا پر شده باشد.
دیجیتال مارکتینگ و برندسازی؛ متفاوت یا مکمل یکدیگر؟
در این مقاله درباره تفاوت دیجیتال مارکتینگ و برندسازی صحبت کردیم و دیدیم که چرا برندسازی بر بازاریابی مقدم است. برای دستیابی به مشتریان، باید آنها را در جایی که هستند ملاقات کنید: در حال حاضر مشتریان در فضاهای دیجیتال هستند. ارتباط و تعامل با مشتریان از طریق بازاریابی دیجیتال هم آسان و هم سخت است. این روزها اکثر مخاطبان حوصله تبلیغات آزاردهنده را که در هر جایی ظاهر میشوند، ندارند. برای اینکه تبلیغات شما مسدود نشود یا مخاطبان کمتر آنها را نادیده بگیرند، به برندسازی دیجیتال نیاز دارید. خوشبختانه، شرکتهای بازاریابی زیادی وجود دارند که در زمینههای گوناگون از جمله ساخت تیزر تبلیغاتی یا راه اندازی کمپینهای آنلاین و ... میتوانید از آنها کمک بگیرید. در صورت نیاز به هر گونه مشاوره و راهنمایی، کارشناسان ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ منتا در خدمت شما هستند.
منبع: https://en.99designs.nl/ - https://www.frontify.com/
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
انصافا مطلب کاملی بود.ممنون